Zien in de Morvan

WordPress Photo Gallery Plugin
De uitbundige flora en fauna zijn voor de meeste mensen het belangrijkste wat ze willen zien in de Morvan. Maar als je geïnteresseerd bent in cultuurhistorie – of na een dag wandelen wel eens wat anders wilt – dan is daaraan in de omgeving geen gebrek. Met 30.000 jaar cultuurgeschiedenis is dat niet verwonderlijk. Maar ook als je je beperkt tot de laatste tweeduizend jaar, dan staat niets een cultureel verantwoord uitstapje in de weg. Een selectie van de mogelijkheden:

Bibracte

Het archeologisch museum aan de voet van de Mont Beuvray is niet alleen een prachtig (modern) museum, maar ook een site waar archeologische opgravingen worden gedaan naar het meer dan tweeduizend jaar oude Gallische dorp Bibracte, een restaurant waar je oud-Gallisch (denk: Asterix en Obelix) kunt eten en een berg waar je een mooie wandeling kunt maken en bovenop kunt genieten van het uitzicht.

Voor het museum betaal je een toegangsprijs; de opgravingen op de Mont Beuvray zijn altijd vrij toegankelijk. Je kunt zelf naar boven wandelen langs de archeologische opgravingen of (in het hoogseizoen) met een Nederlandstalige gids. Een beloning wacht bovenop de berg, want het uitzicht vanaf de top met helder weer is schitterend.

In de maanden juli en augustus zijn er dagelijks, behalve op zaterdag, om 13.30 uur rondleidingen door een Nederlandstalige gids. ‘Incontournable’ zeggen de Fransen; mag je niet missen, zouden wij zeggen. Zie www.bibracte.fr

Autun

Een stukje geschiedenis: kort nadat de Romeinen onder Caesar ruim tweeduizend jaar geleden Gallië hadden veroverden, stichtte keizer Augustus de stad Augustodunum. Deze stad werd een belangrijk handelscentrum en overtrof al snel de Gallische hoofdstad Bibracte.

In ronkende folders wil Autun zich heden ten dage – enigszins aanmatigend – graag meten met Rome en dat werkt natuurlijk op de lachspieren. Maar toch… een theater met twintigduizend zitplaatsen, de indrukwekkende tempel van Janus, monumentale stadspoorten en nog veel meer overblijfselen getuigen van het machtige verleden van de stad. Ook de middeleeuwse straatjes, het beeldhouwwerk van de kathedraal en de musea maken Autun een bezoek zeker waard. Twee sterren volgens de Michelin-gids, dus dat betekent ‘een omweg waard’. Via deze link kom je op de site van de VVV van Autun.

Musea

Musée Rolin in Autun, met een waardevolle collectie archeologische voorwerpen, maar ook schilderijen van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw. Meer info: Musee Rolin NL

Musée du Septennat in Chateau-Chinon geeft een overzicht van de geschenken die oud-president Mitterand ontving tijdens zijn presidentschap. De moeite waard volgens tripadvisor. En als je toch in Chateau-Chinon bent, loop dan even langs de fontein tegenover het gemeentehuis. Gemaakt door dezelfde kunstenaars die de fontein naast het Centre Pompidou in Parijs hebben gerealiseerd: Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely. Soort van cadeautje aan de plaats waar Mitterand lange tijd burgemeester was.

Let op: dinsdags zijn de meeste musea in Frankrijk gesloten.

Romaanse kerken

De zuidelijke Morvan heeft een aantal Romaanse kerken die een bezoek meer dan waard zijn. Sommigen waren verbonden aan de befaamde Abdij van Cluny en staan als ‘site Clunisien’ te boek. Bijvoorbeeld de kerk in Semelay, die stamt uit de elfde eeuw, en de (helaas verwoeste) kerk van Saint-Honoré-les-Bains, waarvan alleen de prieurij nog over is.

Van iedere Romaanse kerk is een beschrijving (in het Frans) verkrijgbaar bij de VVV. Tevens is er een folder met alle kerken en een suggestie voor een te rijden route om ze allemaal te bezoeken.

Meer…

Indrukwekkende kastelen, zoals het kasteel van Sully dat net voorbij Autun ligt. Via deze (Nederlandstalige) pagina van de VVV van Autun kun je op de eigen pagina van dit kasteel komen en vind je ook informatie over andere kastelen. Op de Engelstalige site van het kasteel van Sully (volg deze link) en de Franstalige van het kasteel van Couches (volg deze link) staat meer informatie.

Prachtige wijngaarden, zoals die rond de plaats Nolay. Eenmaal daar aangekomen ligt de tour langs de Grands Crus van de Bourgogne binnen handbereik. Wel eerst even een Bob (m/v/o) aanwijzen!

Bijzondere gebouwen, zoals de Tempel van de duizend Boeddha’s in het nabijgelegen La Boulaye. Een getrouwe replica van een Tibetaanse boeddhistische tempel. Voor bezoektijden en reservering van een rondleiding, kijk op deze site.