Zien in de Morvan

[supsystic-gallery id=’3′]
De uitbundige flora en fauna zijn voor de meeste mensen het belangrijkste wat ze willen zien in de Morvan. Maar als je geïnteresseerd bent in cultuurhistorie – of na een dag wandelen wel eens wat anders wilt – dan is daaraan in de omgeving geen gebrek. Met 30.000 jaar cultuurgeschiedenis is dat niet verwonderlijk. Maar ook als je je beperkt tot de laatste tweeduizend jaar, dan staat niets een cultureel verantwoord uitstapje in de weg. Een selectie van de mogelijkheden:

Bibracte

Het archeologisch museum aan de voet van de Mont Beuvray is niet alleen een prachtig (modern) museum, maar ook een site waar archeologische opgravingen worden gedaan, een restaurant waar je oud-Gallisch kunt eten en een berg waar je een mooie wandeling kunt maken en bovenop kunt genieten van het uitzicht.

In de maanden juli en augustus zijn er dagelijks, behalve op zaterdag, om 13.30 uur rondleidingen door een Nederlandstalige gids. ‘Incontournable’ zeggen de Fransen; mag je niet missen, zouden wij zeggen. Zie www.bibracte.fr

Autun

Een stukje geschiedenis: nadat de Romeinen ruim tweeduizend jaar geleden Gallië hadden veroverden, stichtte keizer Augustus de stad Augustodunum. Deze stad werd een belangrijk handelscentrum en overtrof al snel de Gallische hoofdstad Bibracte.

In ronkende folders wil Autun zich heden ten dage – enigszins aanmatigend – graag meten met Rome, maar toch… een theater met twintigduizend zitplaatsen, de indrukwekkende tempel van Janus, monumentale stadspoorten en nog veel meer overblijfselen getuigen van het machtige verleden van de stad. Ook de middeleeuwse straatjes, het beeldhouwwerk van de kathedraal en de musea maken Autun een bezoek zeker waard. Twee sterren volgens de Michelin-gids, dus dat betekent ‘een omweg waard’.

Romaanse kerken

De zuidelijke Morvan heeft een aantal Romaanse kerken die een bezoek meer dan waard zijn. Sommigen waren verbonden aan de befaamde Abdij van Cluny en staan als ‘site Clunisien’ te boek, bijvoorbeeld de kerk in Semelay, die stamt uit de elfde eeuw, en de (helaas verwoeste) kerk van Saint-Honoré-les-Bains, waarvan alleen de prieurij nog over is.

Van iedere Romaanse kerk is een beschrijving (in het Frans) verkrijgbaar bij de VVV. Tevens is er een folder met alle kerken en een suggestie voor een te rijden route om ze allemaal te bezoeken.

Meer…

Indrukwekkende kastelen, zoals het kasteel van Sully dat net voorbij Autun ligt.

Prachtige wijngaarden, zoals die rond de plaats Nolay.

Bijzondere gebouwen, zoals de Tempel van de duizend Boeddha’s in het nabijgelegen La Boulaye, een getrouwe replica van een Tibetaanse boeddhistische tempel. Voor bezoektijden zie deze site.